www.verkennemerland.nl/extra


Stinsenplanten

Amsterdamse Waterleidingduinen
nog meer verKennemertochten

Landgoed Elswout
voorwaarden en boekingen

Vogelmeer
contact


Koningshof  J.T. Cremer

Koningshof
Het landhuis van Koningshof is in 1898 opgetrokken uit rode baksteen, geheel volgens de romantische Engelse neo-tudorstijl. Het landgoed Koningshof maakte een ontwikkeling door van open stuifzand naar bosgebied, een proces dat door de aanleg van parkbossen hier en daar werd versneld. Koningshof wordt beheerd door Natuurmonumenten.

 

Duin en Kruidberg
Een fraai in hollandse renaissance stijl opgetrokken hoofdgebouw, tegen een steile helling van de binnenduinrand gebouwd, nu hotel, conferentie-oord en restaurant.
Uitvalsbasis voor leuke, inspirerende wandelingen in het achterliggende duingebied van Jacob Theodoor Cremer.

Duinlust  Huis te Manpad

Middenduin/Duinlust/Kraansvlak
Nog twee gebiedjes in Zuid-Kennemerland die door Staatsbosbeheer worden beheerd. Middenduin ontstaan door zandafgravingen is nu een zeer fraai gebiedje voor orchideeŽn, vlinders en libellen. Naast de doorsteek naar Landgoed Duinlust heeft het ook een toegangspad naar het Meertje van Burdet, het gebied van het Kraansvlak, waar de wisenten grazen.

 

Buitenplaats Huis te Manpad
Het ander voorbeeld is Huis te Manpad, jarenlang het domein van de familie van Lennep, dichters en schrijvers. En nog steeds is het vanwege de natuur en cultuur een paradijsje van Kennemerland. verKennemerland produceert hier de heerlijk Manpad honingmelange.

Tafeleend, Vogelmeer, Kennemerduinen  Pimpelmees

Vogelmeer
Het vogelmeer ligt in de Kennemerduinen, onderdeel van het Nationale Park Zuid-Kennemerland en is een eldorado voor de vogels ťn de vogelliefhebber.
De wandeling begint bij Parnassia en gaat langs de 'Bruid van Haarlem'.

 

Heemtuin Thijsse's Hof
De oudste heemtuin van Nederland, opgericht door de bekende biologieleraar dr. Jac.P. Thijsse. De heemtuin ligt in de villawijk Duin en Daal, op de rand van het Bloemendaalse bos en is vooral bekend vanwege de vele stinsenplanten in het voorjaar. verKennemerland organiseert rondleidingen door dit mooie gedeelte van Bloemendaal, ontworpen door de bekende landschapsarchitekt Springer.

Appeloogst  Grote zaagbek: wintergast
  © verKennemerland