www.verkennemerland.nl/elswout


herfst op Elswout

Amsterdamse Waterleidingduinen
nog meer verKennemertochten

Landgoed Elswout
voorwaarden en boekingen

Landgoed Duin & Kruidberg
contact


Ten zuiden van Overveen, aan de Elswoutlaan ligt Elswout.
Dit prachtige landgoed met herenhuis, koetshuizen en orangerie ligt op de rand van de binnenduinen en een voormalige strandvlakte en dateert uit de 17e eeuw.

Het verhaal gaat dat de stichter (Molijn/Du Moulin) als eerste en enige op het idee kwam om in het woeste duin door zandafgraving (eeuwenlang een bron van inkomsten in deze streek) een landschap met grote, abrupte niveauverschillen te scheppen. Geschikt voor het aanleggen van een buitenplaats. De architectuur van het eerste huis was ge´nspireerd op de klassieke bouwkunst en vertoonde overeenkomsten met die van de Italiaanse landhuizen.

Nog vˇˇr de voltooiing was Elswout daarom al een beziens- waardigheid. Maar een eeuw later werd het huis afgebroken en het park ingericht volgens de Engelse landschapstijl met zijn kronkelige paden.

 

Op Elswout komen bijzonder veel paddenstoelen voor, waaronder zeer grote tonderzwammen. Ook de moshellingen onder de oude beukenbomen zijn fraai. Zangvogels vechten om het beste plekje zowel in het voorjaar, voor het broedseizoen, als in de winter voor het wintervoer. Zomer 2010 broedde de kerkuil op Landgoed Elswout, uniek voor Kennemerland.

Het huis is nooit bewoond geweest. In de Tweede wereldoorlog heeft de Duitse bezetting het gebouw gebruikt. Op dit moment wordt het Landhuis Elswout verbouwd tot een kantoorvilla.
Maar een paradijs is het zeker!

Landgoedwandeling
verKennemerland heeft speciale arrangementen met Orangerie Elswout (www.orangerie-elswout.nl: klik hier). Wandelen in combinatie met lunch/diner of high tea!
Of lees onze speciale folder

Poortgebouw Heidelibel Blauwe brug
  ę verKennemerland